Historia
Fonds Descartes (Cartesius-Stiftelsen) grundades 1931 på initiativ av den dåvarande franske lektorn vid Uppsala universitet, Jean Nogué. Han hade tidigare påpekat behovet av nationella franska fonder för utgivning av utländsk vetenskaplig litteratur i fransk översättning. För honom själv låg det nära till hands att tänka på Sverige, ett land som inte minst genom nobelprisen hade vunnit internationell uppmärksamhet inom den vetenskapliga världen men som ibland hade svårt att nå ut till andra länder på grund av språkbarriärer.
Nogués initiativ fick omedelbart stöd av Frankrikes nytillträdde minister i Sverige, E. Gaussen, liksom av Sveriges minister i Frankrike, greve A. Ehrensvärd. För projektets räkning lyckades Gaussen utverka subventioner från franska utrikesministeriet och också några betydande donationer från svenska mecenater. Gaussen kallade den 4 februari 1931 ett tjugotal framstående representanter för svensk vetenskap med professor Henrik Schück i spetsen till ett konstituerande sammanträde på Franska legationen i Stockholm. Samma dag ägde ett motsvarande möte rum på Svenska legationen i Paris, till vilket hade kallats ett stort antal franska vetenskapsmän. Bland dessa märktes inte bara fyra nobelpristagare utan även Lucien Maury, känd sverigevän och mannen bakom en serie nordisk skönlitteratur översatt till franska och utgiven på bokförlaget Stock. Skaran pryddes av Paul Valéry, ledamot av Franska akademien.
Efter att ha antagit de gemensamma stadgarna bildades på ömse håll en arbetskommitté. Ordförande för vardera kommittén var respektive lands minister. Man valde vice ordförande och generalsekreterare samt utsåg arbetsutskott.
Fonds Descartes (Cartesius-Stifelsen) är en sammanslutning, vilken har till ändamål att verka för befästandet och stärkandet av de intellektuella förbindelserna mellan Frankrike och Sverige genom att föranstalta om översättande av mera bemärkta vetenskapliga arbeten från det ena av dessa länders språk till det andra landets, i första hand dock från svenska språket till det franska
Georg K:son Kjellberg, som sedan ett år tillbaka var pressattaché vid beskickningen i Paris, blev den som under resten av sitt liv i hög grad svarade för stiftelsens fortbestånd. Efter att ha varit såväl skattmästare som vice ordförande kvarstod han som aktiv hedersledamot ända fram till sin död vid 92 års ålder. Han dog på årsdagen av grundandet, den 4 februari 1991.
År 1973 gjordes en stadgeändring enligt vilken den franske ambassadören är stiftelsens hedersordförande medan ordföranden utses av stiftelsens ledamöter. Under åren 1977–1989 var rektorn vid Uppsala universitet professor Stig Strömholm dess ordförande. Han efterträddes av docenten och förre museidirektören Pontus Grate (1989–2000). År 2000 tillträdde bankdirektören och ordföranden för Alliance française och Franska skolan, Johan Stenberg.